dimarts, 11 de febrer del 2020

Els personatges

Flaubert va conseguir donar vida a personatges grisos i mediocres i això té mèrit. Per a ell el pensament burgès era un substantiu que engloba una sèrie d'atributs negatius. 
Els personatges els introdueix sense valor i sense qualitats, els seus destacaven per ser antiherois. Els desenvolupa amb fredor i de manera que ataca la burgesia (classe que odia). Els personatges que crea són una barreja de persones que ell coneix.

La novel·la porta el nom de la protagnoista: Emma Bovary. 
Resultado de imagen de emma bovary fotoEmma és una dona que prové d'una aristocràcia rural que en casar-se amb un metge s'avorreix i vol omplir la seua vida. Té diversos amants i porta una economia incontrolada però un dia es veu abocada als deutes, fracassa en les expectatives i es suïcida. Emma és com Don Quijote, és una dóna amant de la lectura i vol viure les experiències que ha llegit. 
Emma és un personatge que no es conforma amb el seu paper secundari. També representa: l'ànsia, la vacuïtat dins d'una vida estreta i monòtona i una recerca equivocada de la felicitat. És una dóna que llegeix, toca el piano, té modals educats i això provoca la sensació de que és una persona cultivada.
(Imatge de Charles)
Resultado de imagen de charles bovary
Altre personatge relevant a la història és Charles Bovary, el marit ric i complex. 
Al començament de la novel·la pareix que ell siga el protagonista ja que conta la seua , adolescència i la seua iniciació com a casat. És un home feble, sotmès a la seua muller i sense voluntat pròpia i que admira ridículament i romàntica la seua dona. Flaubert li dedica el principi i el final de l'obra com si Emma fora un parèntesi en la vida d'ell. 

Homais, altre personatge remarcable, apotecari vanitós, anticlerical, defensa el progrés i l'únic que vol és exhibir-se com a notari del poble. És un home vil, mesquí i servil davant dels superiors. En el fons està enamorat d'Emma però no s'atreveix a estimar-la perquè ell és considerat el prototipus del pare de família. Ell indueix i determina esdeveniments que seran fatals per a la protagonista.

Lheureux és un comerciant vil i abjecte, usurer traïdor i hipòcrita com ningú. Ell és qui prepara les trampes econòmiques a Emma. 

Rodolphe és l'amant d'Emma. És un home que ve de ciutat i es creu superior als del poble. Sedueix a Emma i s'espanta quan ella vol compromís. Flaubert l'identifica com Don Juan, seductor i superficial. El primer xoc per a ella és quan Rodolphe desapareix per no haver de fugir amb ella. 

Léon és el segon amant d'Emma. És fatu i vulgar i s'assembla a Emma en la seua mediocritat i en els somnis vans i falsament romàntics. Es deixa dur per ella que el domina totalment. 

Hi ha altres personatges secundaris com Binet, un individu anodí i gris que representa la monotonia. Porta sempre una pipa que és el símbol de no fer res. També està el rector Bournisien que representa la tradició i el conservadorisme. La mare de Emma, dominant i autoritària. Els pares: el pare d'Emma, rude i preocupat per la seua hisenda; i el pare de Charles, simple, primitiu, sincer i lliure.

Víctimes indirectes del drama: Cec i Hippolyte (víctimes de la incapacitat de Charles i Hommais), Justin (adolescent enamorat d'Emma), nens (víctimes marginals i marginades), la serventa esclava de Lheureux (13 anys), Berthe, filla de Mme. Bovary (obrera de la Revolució Industrial). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada