divendres, 22 de novembre del 2019

L'èpica medieval

Cançó de gesta: És un poema narratiu en llengua romànica que expressa els fets històrics amb profusió d'elements llegendaris. Era divulgada pels joglars que recitaven o cantaven al públic (gent de la noblesa o persones de fires o peregrinacions).

Les principals cançons de gesta són el Cant dels Nibelungs, la Cançó de Rotllan (Chanson de Roldan) i el Cantar de Mio Cid.

La narració cavalleresca:
  • El llibre de cavalleries: Són epopeies medievals europees escrites en prosa o en vers que narren incidents llegendaris basats en fets reals. Els protagonistes eren cavallers errants que viuen aventures. Aquestes obres es llegien de forma privada.  Obres que destaquen: La matèria de Bretanya, Perceval o el conte del Graal i El romaç de Tristany i Isolda.
  • La novel·la cavalleresca: És un gènere narratiu que va aparèixer a Europa els segles XIV i XV. És l'evolució del llibre de cavalleries però són llibres més moderns i reflectien situacions reials. També destaca molt Ramon LLull amb el Llibre de l'ordre de cavalleria. Era un tractat de valors morals i religiosos vinculat a l'exercici de les armes. Són set capítols de reforma moral de la cavalleria. Una altra obra molt famosa es Tirant Lo Blanc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada