dimecres, 2 d’octubre del 2019

Odissea. El retorn d'Ulisses

1. Troia: Després de deu anys de guerra entre els grecs i troians la ciutat està arrasada. Els defensors morts i les dones esclaves. Els guanyadors tornen a casa contents. Ulisses torna a casa però no ix bé...

2.  Els cícons: El vent desvia el vaixell d'Ulisses i acaben a la ciutat d'Ísmar. Els veïns demanen ajuda per atacar-los i Ulisses perd algú dels seus companys i se'n va.

3. Els lotòfags: Hi ha una tempesta i el vent els torna a arrossegar. Acaben al menjador de lotus, alguns companys d'Ulisses mengen la flor de lotus i obliden el viatge però per la força torna amb ells.

4. Polífem: Ulisses i dotze companys visiten l'illa dels ciclops, entren a una cova on hi ha formatge. Es fiquen a menjar però arriba el cíclop Polífem i tanca la entrada amb una roca. Abans de dormir Polífem es menja dos companys d'Ulisses, al següent dia quatre més. Ulisses li dona vi dient que s'anomena Ningú i ja dormit li claven una estaca a l'ull fins deixar-lo cec. Els crits de Polífem fa que altres ciclops preguntin que passa. El ciclop diu que Ningú l'ataca i tots se'n van. Al despertar intenta que no fugin però ja era massa tard i es marxen  amb les naus i Ulisses crida el seu nom de veritat i Polífem crida al seu pare Posidó per a la venjança.

5. Èol: Arriben a l'illa del deu Èol (dels vents). Èol els acull al seu palau però al cap d'un mes Ulisses se'n va. Èol li diu la ruta i a més li dona un sac amb vents per al viatge. Al desé dia prop d'arribar a Ítaca els companys d'Ulisses obrin el sac per a vorer que hi ha i el vent els arrossega fins tornar a l'illa d' Èol qui els fa fora perquè pensa que estan maleïts pels deus.

6. Els lestrígons: Ara van sense guiatge i es desvien a l'illa dels gegantins lestrígons. Quan un aqueu és devorat s'adonen que són antropòfags i intenten fugir. Només la nau d'Ulisses consegueix escapar perquè les altres estaven enfonsades per les roques.

7. Circe: Aclaparats per la pèrdua dels companys van a l'illa d'Eea. Els homes d'Ulisses van a explorar i la maga Circe els convida a beure i es fan porcs. Un d'ells es salva i avisa a Ulisses i va a rescatar-los. Gràcies a un antídot a Ulisses la droga no li afecta i amenaça a circe amb una espasa per a que lleve l'encanteri dels companys.

8. L'Hades: Circe li indica que primer d'anar a Ítaca visita l'Hades, el reialisme dels morts. Al anar s'atansa amb les ànimes i es troba amb Tirèsias. Li adverteix que si toca les vaques del sol perdrà als seus companys i tornarà sol.

9. Les sirenes: Una de les amenaces per a tornar a Ítaca són les sirenes. Els seus cants atrauen als navegants i els fan naufragar i com Ulisses ja estava avisat per Circe, ell i els seus companys  es tapen les orelles i no senten els cants mortals.

10.  Escil·la i Caribdis: Escil·la és un monstre de sis caps de gossos que devora els mariners que passen per la vora i Caribdis xucla l'aigua per a vomitar-ho després. Ulisses s'acosta massa a Escil·la i es menja sis dels companys però la resta passa l'estret.

11. Les vaques del Sol: A l'illa de Trinàcria van estar més d'un més esperant vents per a navegar. Ulisses recorda que els seus companys no podien tocar les vaques del Sol o provocarien l'ira del Sol. Per la nit els companys per a sopar es mengen unes vaques. El Sol demana a Zeus un càstig i aquest tira un llamp a la nau d'Ulisses on ell és l'únic que ix viu.

12. Calipso: Arriba a l'illa d'Ogígia després de nou dies.Una nimfa s'enamora d'ell i el reté a una cova set anys i ell sempre plorava veient el mar. Zeus l'obliga a soltar a Ulisses i ell se'n va.

13. L'illa dels feacis: Els deus ja han acordat que era moment del retorn d'Ulisses. Posidó encara vol la venjança i el fa naufragar de nou a una tempesta. Tres dies nadant arriba a una illa i descansa a la vora de la platja. Al dia següent Nausica li ofereix hospitalitat al palau de son pare, el rei dels feacis.
Li donen un banquet eplèndid i un aede Demòdoc canta la guerra de Troia, Ulisses es fica a plorar i acava confesant qui es. Al dia següent els mariners deixen a Ulisses a Ítaca sense despertar-ho.

14. Ítaca, per fi: Al despertar s'adona que està a Ítaca per la deesa Atena. El transforma en un vell captaire. S'apropa a la seua casa i s'adona del grup de nobles que volen casar-se amb la seua dona creient que ell estava mort. Penèlope havia aconseguit que nou pretendents se'n foren. Anant cap a casa es troba amb el seu fill Telèmac que tornava d'un viatge buscant notícies d'ell. Ell li diu que és Ulisses i fan un pla per acabar amb els pretendents. Van per separat a casa i els pretendents es burlen d'Ulisses. Ningú li reconeix excepte el seu gos Argos i la deua dida Euriclea que li reconeix per una cicatriu. Penèlope rendint-se proposa una prova als pretendents qui aconsiga tensar l'arc d'Ulisses i passar amb una fletxa uns anells es casarà amb ell. Ningú ho fa excepte Ulisses, després fa veure qui és i ell i el seu fill maten als pretendents i servents infidels. Finalment prop de vint anys de separació Ulisses i Penèlope es tornen a juntar i amar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada