dimecres, 2 d’octubre del 2019

Homer

Una epopeia o obra èpica és una una composició poètica en versos regulars de caràcter narratiu, que celebra personatges i accions heroics extrets de la història o de la llegenda.

La Íliada forma part de la literatura occidental i és l'obra més antiga. L'Odissea i la Íliada ja tenen present la idea de comprendre el món en termes humans i que el sofriment de l'home és el destí i ho té que acceptar. L'homèrica està més centrada en els herois. Homer era considerat l'educador de Grècia.

 L'Íliada i l'Odissea són obres d'autor encara que són materials recopilats en segles de tradició oral. Les relacions entre la Íliada i l'Odissea són objecte d'estudis i hi ha dues teories


  • Són obres de poetes diferents per la manera de pensar, cultura material i context sociopolític.
  • Les dos són d'un autor. Les divergències entre l'un i l'altre són o la temàtica i escenaris o be que l'Íliada està feta de jove i l'Odissea va ser escrita de vell.
La informació que es pot traure d'aquests poemes són: 

  • Procedeix de Jònia.
  • La Íliada està escrita abans del 700 a.C si tenem dos factors en compte.
    • Els elements culturals són de finals del segle VIII a.C
    • Complexitat de l'estructura i llargària fan pensar que l'autor la va escriure o dictar i l'alfabet va ser introduït a Grècia cap a les darreries del segle VIII a.C.
La ÍLADA:
                                                                                                                                                
Tracta sobre la guerra de Troia, més concret la funesta d'ira d'Aquil·les (principal heroi de l'exèrcit). Al any 9 de la guerra Aquil·les es retira del combat per Agamèmnon. Zeus va a la seua mare i aquesta demana a Zeus que els grecs siguen derrotats  pels troians. Aquil·les espera fins que Agamèmnon i els grecs li supliquen que torne i le torne l'esclava. Patròcle el company més estimat d' Aquil·les lluita al costat dels grecs al vorer com el seu amic vol vèncer a tots. Aquil·les pensa que la guerra a tornat i Pàtrocle mor a mans d'Hèctor i el seu amic Aquil·les vol venjança i es junta amb Agamèmnon amb l'objectiu de matar a Hèctor. Aquil·les el troba i el mata d'un cop amb la seua llança i com no en té suficient arrossega  el cadàver per tot Troia. El poema acaba amb el funeral d'Hèctor.

El poeta tracta de representar la guerra per mitjà d'algunes escenes. El poema es centra pràcticament en l'ira d'Aquil·les però al retirar-se de la guerra pot deixar un poc de protagonisme als altres herois com: Diomedes, Àiax, Agamèmnon , Menelau o Odisseu.


L'ODISSEA:

La trama d'aquesta obra és més complexa que la de la Íliada ja que té diverses trames. El protagonista és Ulisses (Odisseu) que després de lluitar a Troia pateix molts vicissituds abans de tornar a la seva pàtria.

  • Cants I-IV: Conseqüències de que Ulisses no estiguera a Ítaca. La casa d'Ulisses està ocupada d'un grup noble que volien que Penèlope (dona d'Odisseu) es casara amb ells.
  •  Cants IV-VIII: Odisseu retingut set anys a l'illa Calipso  es ficat en llibertat per ordre de Zeus. Al naufragar arriba a les costes dels feacis i es troba a la princesa Nausica.
  • Cants IX-XII: Ulisses conta les aventures de Troia a la cort d'Alcínous. Conta com va escapar del ciclop Polífem, i com Posidó, el pare del ciclop, no permetrà que Odisseu torne a Ítaca fins deu anys. Va escapar de la màgica Circe, va baixar als inferns i arribà a l'illa Calipso.
  • Cants XIII-XXIV: Acció d'Ítaca. Ulisses no és reconegut i es convertit en captaire d'Atena on és maltractat pels pretndents d'aquesta. Penèlope, rendint-se busca un nou marit amb una prova: qui consiga tensar l'arc d'Odisseu i passar una fletxa pels anells es casarà amb ell. Cap home ho fa però Odisseu si ho fa. Es fa notícia i mata a tots els pretendents.

                     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada