dimecres, 2 d’octubre del 2019

Breu introducció sobre l'origen dels mites

La mitologia grega està en la nostra cultura posant noms als planetes, obres literàries, etc.

Què són en el seu origen els mites grecs?

  • Els deus estan creats per a que els homes els segueixen i els adoren per la religió posada. 
  • Sentit històric: esdeveniments, accions del passat... Troia per exemple ningú pensava que estava fins que ho van desenterrar. 
  • Altres mites tan sols estan per a divertir-se. 
Les tres classes es poden definir com actuació dels deus i herois en un temps llunyà. Els mites pertanyen als pobles i donen la seva versió del món, vida i societat. Els grecs van formar la mitologia grega. 

Els protagonistes (deus i herois) eren dues races superiors al homes. Els deus són com els 
homes amb sentiments i desitjos i mateixa aparença física però immortals i amb les forces de la natura al seu control.

Hi ha 15 déus on el líder és Zeus que busca l'equilibri i justícia dels déus. També hi ha altres grups de divinitats: les Muses (literatura i música), les Gràcies (bellesa i encís), les Hores (les estacions de l'any), les Moires (destí dels homes) i les Fúries (venjança). A més hi ha grups d'éssers divins menors: nimfes (com la imatge), centaures, sirenes,...


Davall dels deus estan els herois que si son mortals perquè són fills d'un humà i un diví.

Cada personatge té un camp d'acció, per exemple Afrodita, és la  deesa de l'amor i del gaudi sexual i Artemis es la puresa virginal.

Al segle VI a.C va haver una crisi quan va eixir la filosofia, la medicina científica i la història. LA religió i mitologia van patir crítiques de la filosofia  perquè negaven l'existència dels deus i s'oposaven a una concepció racional dels cosmos. Els grecs van continuar anant als seus temples fins que el cristianisme es va oposar al segle IV d.C.

Malgrat de desaparèixer, els deus i herois van continuar a la literatura i les arts i aquest a sigut el medi de transmissió fins nosaltres. 

Els mites es transpassen als pobles dels vells als joves. Es feien diferents versions perquè es transmetien oralment i no ho escribien com els llibres sagrats. Homer va escriure un capítol de la guerra de Troia a la Íliada per tant la literatura va nàixer de la mitologia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada