dijous, 30 de gener del 2020

Gustave Flaubert, l'home

Flaubert era fill d'un metge i per això va passar la seua infantesa a l'hospital.
Va viure al segle XIX (segle d'afirmació de la ciència) i tants científics el van influir per veure el món i la literatura d'una manera diferent a altres escriptors.
La seua obra té influència de la Revolució Francesa per la caiguda de Napoleó i les conseqüències que té. Els governs liberals i conservadors van durar més de vint anys.
Per aquesta inestabilitat política va escriure obres com Madame Bovary o L'educació sentimental.

El segle XIX és el segle de l'afirmació de la classe burgesa, una burgesia que Flaubert odiarà a mort per què era sinònim de vulgaritat, mesquinesa i trivialitat. Ell va estar apartat de la política i de la societat de la seua època però en algunes obres parla de fets politicosocials. Per a L'educació sentimental es va desplaçar a París amb un amic i va viure els fets violents de la instauració de la Segona República, que le interessaven per estètica i per documentar-se dels fets.

L'any 1844, va deixar els estudis de dret per una malaltia i va comprar-se una casa a Croisset. L'any 1846 mor el seu pare i dos mesos després la seua germana Caroline i com a conseqüència s'instal·la a Croisset amb la seua mare i la seua neboda.
Aquest any també coneix a Louis Bouilhet qui estarà sempre al seu costat i a Louise Colet qui vas ser la seua amiga, confident i amant, aquesta correspondència amb ella és un dels reculls documents més interessants per a comprendre i estudiar l'obra de Flaubert. Les dones més importants de la seua vida van ser L.Colet i Elisa Sclésinger però no es va casar.

Del 1849 al 1851, Flaubert i du Camp van viatjar per el món per a distreure d'una mala crítica dels seus amics de l'obra La temptació de Sant Antoni. Aquest viatge va servir per a recollir materials per a obres posteriors.

Al tornar a Croisset escriu Madame Bovary, en la que està quatre anys ininterrompudament. Flaubert s'identificava molt amb el treball fet a l'obra i per això deia "Madame Bovary sóc jo". L'obra es va publicar com a fulletó el 1856 a Paris i va tindre molt d'èxit però l'autor va ser acusat d'immoral per atacar la religió cristiana i la moral burgesa. Al temps, va ser absolt.

Aquest any acaba la nova versió de La temptació de Sant Antoni que per a ell és la seua obra més emblemàtica i comença Salammbô, una obra històrica sobre Cartago que va escriure durant cinc anys i per la qual va llegir més de 1600 llibres.
L'any 1869 acaba L'educació sentimental que va esciure durant sis anys. Flaubert la va llegir en veu alta als seus amics perquè tenia la necessitat de llegirles per a que la gent li donara opinions i per a veure com sonava el text. Aquesta obra va ser un fracàs i als pocs mesos va morir el seu amic íntim Bouilhet.

La seua mare mor i amb això s'ajunten fracassos teatrals. No obstant, acaba amb una nova versió de La temptació de sant Antoni (obra de la seua vida, 25 anys escriure i pensant). Al publicar l'obra va ser un èxit de vendes.

La seua salut comença a empitjorar i ven les seues finques per problemes econòmics. Comença a escriure Bouvard et Pécuchet obra que no terminarà. És una sàtira mordaç contra les pretensions de coneixement científic de la burgesia mediocre.
La mort de Louise Colet al 1876, ensorra moralment a l'autor. Mesos després mor Georges Sand molt amiga seua. Es va trencar la cama i va estar un any en Croisset on es queda sol. Continua escrivint i publica dos obres.

Als 59 anys, el 1880, mor d'un atac, a Croisset amb la solitud.

Resultado de imagen de Flaubert

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada