dissabte, 12 d’octubre del 2019

Els grans poetes llatins: Virgili, Horaci i Ovidi

L'època August  correspon al principat d'Octavi August. Després de un segle de guerres civils Octavi va donar pau a canvi de les llibertats republicanes.

Octavi va fer un programa per recuperar els valors tradicionals i regenerar moralment els romans. Els poetes Virgili, Horaci i Properci  van estar al cercle Mecenas (home riquíssim i refinat, conseller i amic d'August). Aquests tres van poder cantar a l'emperador Octavi ja que van col·laborar en tot. Livi també va col·laborar donant-li suport des de la seva Pàdua natal.
Però el cercle Messala Corví que tenien dependència pròpia econòmica no estaven tan a favor de la política d'August.

Virgili: 

Resultado de imagen de virgilioVa nàixer al nord d' Itàlia. El seu pare era pagès (propietari de terres i amb recursos per a enviar al seu fill a estudiar a Milà i després Roma). A Roma va conseguir reconeixement públic amb els primers poemes seus.
Aquest èxit va fer que poguera entrar al cercle de Mecenas i August. Mecenas li va regalar una casa a Roma, al camp. Per això les Geòrgiques el seu poema següent mostra l'amor per la vida rural.
Virgili sempre va parèixer un camperol i era molt tímid i no s'interessava en les dones.
Poc després va començar Eneida a la qual va dedicar onze anys i no la va terminar. Vas anar a Grècia per a inspirar-se en escenaris però va morir al viatge de tornada. Virgili al morir volia que l'original fora eliminada però August ho va evitar i va fer que s'estudiara a escola i va fer caure en l'oblit l'èpica anterior d'Enni i de Livi.

Horaci:

Va nàixer a Venúsia en una família humil. El seu pare era llibert i es va esforçar donant-li la millor educació al seu fill primer a Roma i després a Atenes. Va lluitar contra August en la guerra de la República a Filipos. Horaci després de la derrota va treballar com a funcionari fins que Virgili li va presentar a Mecenas.  Aquest li va donar suport econòmic i li va regalar una finca al camp sabí. Com no volia saber res de política va rebutjar ser el secretari d'August.
Va reunir les seues composicions en quatre reculls:

    Resultado de imagen de horacio
  • Sàtires: 18 poemes en dos llibres. El caràcter aviat apacible i escèptic d'Horaci després de la derrota a la guerra es veu obligat a ser funcionari. També critica a la societat irònicament.
  • Epodes:  17 poemes que presenten la transició entre  poesia satírica i la lírica posterior.
  • Odes: 103 poemes en quatre llibres. Se serveix dels temes i els metres de la lírica grega. Els temes  són: 
    • odes d'amor: dedicades a dones imaginàries o dones de relacions superficials.
    • odes filosòfiques: influència estoica i idees epicúries.
    • odes romanes: tema patriòtic.
    • Epístoles: 23 poemes en forma de carta en dos llibres. El primer és filosòfic i el segon conté teories literàries. 
    Després de rebutjar l'oferta d'August va morir al poc temps de Mecenas i van ser enterrats al costat.

    Ovidi: 

    Resultado de imagen de ovidioVa nàixer a Sulmona en una família de classe eqüestre. Va estudiar retòrica a Roma i va completar la seua formació amb un viatge pel món hel·lènic. Al tornar a Roma va dedicar-se a lo judicial però ho va abandonar per a fer poesia. La seua economia era millor que la de Virgili o Horaci per això podia continuar fent poesia.Va estar al cercle de Messala Corví. Es va casar dues vegades però la tercera dona va ser la seua felicitat. Es va dedicar a diversos gèneres com:
    • Poesia elegíaca d'amor (Amors i Heroides)
    • Poesia didàctica d'amor (Art amatòria, Remeis d'amor, Cosmètics per a la cara de la dona)
    • Poesia èpica (Metamorfosis)
    • Poesia didàctica patriòtica (Fastos)
    L'any 8 d.C August exilia a Ovidi i se'n va a Tomis, una ciutat a la costa del mar Negre. El va exiliar pel poema Art amatòria per la contradicció dels valors morals del príncep. O també hi ha altra hipòtesi de que Ovidi fos còmplice d'un adulteri de Júlia, la neta d'August. Tot sol a Tomis, sense amics i la seua muller mor sol sense acabar Pòntiques i August mor sense perdonar-lo.



    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada